prawdziwa kuchnia włoska Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednak równie odpowiednio legendarne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak stosownego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

Najlepsza wołowina Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś kompletnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią bazę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co całkowicie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej rozmaitości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, albowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo czy też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*