tradycyjna polska kuchnia Kraków

Żeby w pełni zrozumieć sedno tradycyjnej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dorzucić owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, ale z nieraz pojawiło się też i wino, przywożone przede wszystkim z Śląska oraz Węgier.

kuchnia polska Kraków

Charakterystyka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z dużą ilością mięsa oraz kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezmiernie pikantnych sosów lokalnych.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i najbardziej standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną cechą kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Przyprawy szablonowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w tradycyjnych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie pospolite przysmaki. W historii polskiej kuchni można też odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*